Nederlandse brouwers hebben hun lentebok en herfstbok. De IJslandse brouwer Steðja brouwt ook een seizoensbier. Hvalur 2 wordt op smaak gebracht met gerookte walvisballen.

Het nieuwe seizoensbiertje van brouwer Steðja zal nooit een succesvol exportproduct worden, maar in IJsland zelf zal het ongetwijfeld goed worden verkocht.

Hvalur 2 wordt alleen verkocht tijdens de IJslandse maand ‘þorri’ (spreek uit thorri), de maand die loopt van half januari tot half februari.

Bijzonder aan het bier is dat het op smaak is gebracht met gerookte walvistestikels. Het vorige winterbier, Hvalur 1, dat op smaak was gebracht met ingewanden van een walvis, was vorig jaar binnen een week uitverkocht, meldt de IJslandse website Visir.is.

De brouwer heeft inmiddels toestemming voor het gebruik van de testikels bij het brouwproces van de veterinaire autoriteiten. De brouwer is ervan overtuigd “dat iedereen blij zal zijn met de kwaliteit en de Thorri-sfeer”.

Het bier, met een alcoholpercentage van 5,1 procent, heeft een duidelijke rooksmaak doordat bij iedere brouwproductie een op gedroogde schapenmest gerookt testikel wordt toegevoegd. Het roken met behulp van mest is een traditionele manier van roken, ontstaan vanwege het tekort aan bomen in IJsland.

Bedreigde soort walvis

Alleen het idee al mag voor veel niet-IJslanders genoeg reden zijn om het biertje te laten staan, er zit ook nog een moreel aspect aan. De testikels die de brouwer gebruikt, zijn afkomstig van de bedreigde vinvis. De IJslanders jagen sinds 2013 weer op deze walvis, voornamelijk voor de export naar Japan.

Overigens vinden veel IJslanders dat de rest van de wereld zich aanstelt ten aanzien van de walvisjacht. De Vinvis-populatie heeft zich sinds het dieptepunt eind vorige eeuw enigszins herstelt van amper 40.000 naar schatting meer dan 100.000 exemplaren. In elk geval zullen honderden IJslanders zonder gewetensnood genieten van een seizoensbier. Eventueel met als borrelhapje hákarl, gerijpte Groenlandse haai.